خطرات مصرف زیاد ویتامین E
خطرات و مزایای استفاده از ویتامینE ، هنوز شناخته شده نیست.
مصرف بلندمدت ویتامین E ،(بیشتر از ۱۰ سال) میتواند باعث افزایش خطر سکته مغزی شود.
یک از تحقیقاتی که در مورد این بیماری انجام شده، نشان میدهد که مصرف بالای ویتامین E (بیشتر از ۴۰۰ UI در روز) چه بصورت طبیعی و چه بشکل مکمل باعث افزایش خطر مرگ میشود.
تحقیقات داشنمندان قلب و عروق نشان میدهد که افرادیکه مشکلات قلبی عروقی و یا دیابت دارند و روزانه بیشتر از ۴۰۰ UI ویتامین E، دریافت میکنند، در خطر نارسایی قلبی قرار دارند.
مصرف زیاد مکمل ویتامینE ، در ۸ هفته اول بارداری میتواند ۱٫۷ تا ۹ برابر خطر ابتلا به نقص مادرزادی قلبی در کودکان را افزایش میدهد.
مردانیکه در هفته بیشتر از ۷ بار مکمل های مولتی ویتامین بهمراه ویتامین E مصرف میکنند، خطر ابتلا به سرطان پروستات در آنها بشدت افزایش مییابد.
انجمن قلب آمریکا توصیه میکند که ویتامین E مورد نیاز بدنتان را از راههای طبیعی تامین کرده و در صورت نیاز به مصرف مکمل حتما با پزشک خود مشورت نمایید.
عوارض جانبی این ویتامین
ویتامین E موضعی میتواند باعث تحریک پوست شود.
مصرف بیش از حد مکمل ویتامین e، می تواند باعث تهوع، سردرد، خونریزی، خستگی و موارد دیگر گردد. همچنین مصرف بیش از حد آن میتواند باعث نارسایی کلیه شود.
افرادیکه از داروهای رقیق کننده خون (همچون وارفارین و یا آسپرین) و یا سایر داروها استفاده میکنند، می بایست قبل از مصرف با پزشکشان مشورت نمایند.
کمبود ویتامین E
نوزادان نارس با وزن بسیار پایین هنگام تولد (کمتر از 1500 گرم) ممکن است کمبود ویتامین E داشته باشند. مکملهای ویتامین ای برای این نوزادان میتواند ریسک بعضی از عوارض را کاهش دهد، مانند عوارض چشمی اما در عین حال میتواند ریسک عفونت را هم افزایش دهد.
به دلیل اینکه دستگاه گوارش به چربیها برای جذب ویتامین ای نیاز دارد، در افراد مبتلا به بیماریهای سوءجذب چربی، بیشتر از افراد عادی احتمال کمبود این ویتامین وجود دارد. علائم کمبود شامل نوروپاتی محیطی، آتاکسی، میوپاتی اسکلتی، رتینوپاتی و اختلال در پاسخ سیستم ایمنی میباشند.
ویتامین E و بیماریها
این ویتامین بسیار مهم، با برخی از بیماریها در ارتباط است که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
- بیماری عروق کرونری قلب و ویتامین E
بر اساس برخی از منابع ویتامین E میتواند به پیشگیری و یا به تأخیر انداختن بیماری عروق کرونری (CHD) کمک کند.
مطالعات آزمایشگاهی نشان میدهند که مواد مغذی از اکسید شدن کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (LDL) جلوگیری میکند که گام مهمی در آترواسکلروز میباشد.
ویتامین E میتواند به جلوگیری از لخته شدن خون که میتواند منجر به حمله قلبی و یا ترومبوز وریدی یا گرفتگی عروق شود؛ کمک کند.
- ویتامین E و محافظت در برابر سرطان
مواد غذایی آنتی اکسیدان مانند ویتامین E از اجزای سلول در برابر اثرات مضر رادیکال آزاد محافظت میکنند؛ البته اگر بدون کنترل باشد که این رادیکال آزاد میتواند به رشد سرطان کمک کند.
- بیماریهای چشم
دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن (AMD) و آب مروارید از جمله دلایل رایج و مهم از دست دادن بینایی در افراد مسن میباشند و معمولاً علت آنها ناشناخته است اما اثرات تجمعی استرس اکسیداتیو به عنوان یک نقش تعیین شده است. بنابراین مواد مغذی با عملکرد آنتی اکسیدانی مانند ویتامین ای میتواند به پیشگیری و یا درمان این مشکلات کمک کند.
-اختلال در رفتار
مغز سرعت مصرف اکسیژن بالایی دارد و دارای مولکولهای اسید چرب غیر اشباع فراوانی در غشای سلولهای عصبی خود میباشد.
محققان فرض میکنند که اگر آسیب رادیکال آزاد تجمعی به نورونها در طول زمان داده شود؛ موجب اختلال در رفتار و بیماریهای عصبی خواهد شد.
این بیماریها به طور عمده، آلزایمر میباشند که با استفاده از دریافت مکملهای آنتی اکسیدانی مانند ویتامین E میتوان از آن اجتناب کرد.